1851.gallery açılış sergisini Avni Lifij’in fotoğraflarıyla gerçekleştiriyor: “Affedersiniz ama, sanat bir kodak fotoğrafı değildir”

T24 Kültür Sanat

Tarihi tekniklerle üretilmiş fotoğraf ve baskılara odaklanarak yola çıkan, Kerim Suner kuruculuğunda hayata geçen 1851.gallery, kapılarını Avni Lifij‘in platin-paladyum baskı ile üretilmiş fotoğraflarından oluşan “Affedersiniz fakat, sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yine Hayat Bulan Fotoğrafları” isimli stantla açıyor.

1914 nesli ressamlarından Avni Lifij’in fotoğrafları, çekildiklerinden 100 yıl sonra birinci sefer özel olarak hazırlanmış bir stantla, Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde gün yüzüne çıkıyor. Bu stant özelinde Lifij’in çektiği fotoğraflar birinci sefer tek başına bir standın temasını oluşturuyor.

Sanatçı, çektiği fotoğrafların birçoğunu kendi fotoğraflarında esin kaynağı olarak kullanıyor, stant Lifij’in fotoğrafa nasıl baktığının anlaşılması imkanı sunuyor. Fotoğraflar ortasında tıpkı vakitte sanatkarın arkadaşları olan Mehmet Ruhi Arel, Nijat Sirel, İbrahim Çallı üzere Türk fotoğraf tarihine iz bırakmış birçok sanatkarın yüzüne rastlanabiliyor. Stant, uzun vakittir sanat ortamında konuşulan fotoğraf hedef mı yoksa araç mı konusunu da gündeme getiriyor.  

“Lifij bu fotoğrafları sanki sanatına araç olarak mı, yoksa emel olarak mı üretmişti?”

Avni Lifij’in ailesi olan Sirel ailesi koleksiyonunda korunan cam negatiflerden, devrin önde gelen tekniği platin-paladyum baskı ile hazırlanan 36 fotoğraf, 1851.studio tarafından 6 aylık bir süreçte, incelikli bir çalışma ile üretildi.

Seçki, Avni Lifij’in 1900’lerde İstanbul’da, akabinde 1920’lerde Ankara’da çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşuyor.

Dr. Necmi Sönmez sergi hakkında şunları söylüyor:

“Affedersiniz ancak, sanat bir kodak fotoğrafı değildir.” Ressam Avni Lifij’in Yine Hayat Bulan Fotoğrafları, 18 Ocak 2025’e dek 1851.gallery’de ziyaret edilebilir.


 

“Rumca bilmeseler de Yunanistan’a gönderildiler”; Kayıp bir jenerasyonun öyküsü ‘Mübadele’

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir