Vergileri dolara çevirdik ve kıyasladık… Bakın nasıl bir tablo çıktı: Rusya ve İngiltere’de durum nasıl

Türkiye’nin 2023 gelir vergisi rekortmenlerinin yer aldığı 100 kişilik liste 28 Ağustos’ta açıklandı. Birinci iki sırayı Selçuk Bayraktar ve Lütfü Haluk Bayraktar’ın aldığı listede Mustafa Rahmi Koç üçüncülüğe yerleşti. Türkiye’nin birinci üç sırasındaki sayıları savaşın devam ettiği Rusya ve Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere’deki vergi rekortmenlerinin yaptıkları ödemeler ile karşılaştırdık.

Türkiye’de vergi rekortmeni olan Baykar Yönetim Kurulu Lideri Selçuk Bayraktar 2023 yılında 57 milyon 299 bin 358 dolar gelir vergisi ödedi. İngiltere’de ise 2023 yılı vergi rekortmeni Rus asıllı iş insanı XTX Markets’ın kurucusu Alex Gerko oldu. Gerko, 877.74 milyon dolar gelir vergisi ödeyerek birinciliğe yerleşti. Ukrayna ile savaşın devam ettiği Rusya’da ise zirve NOVATEK Yönetim Kurulu Lideri Leonid Mikhelson’un oldu. Mikhelson 109 milyon 790 bin dolar vergi ödedi.

İkinci sıraya geldiğimizde Baykar Teknoloji’nin Genel Müdürü Lütfü Haluk Bayraktar’ın 57 milyon 299 bin 358 dolar gelir vergisi ödediği bildirildi. Rusya’da Stroyproektservis şirketinin sahibi Ilya Dimov 37 milyon 760 bin dolar vergi ödemesi ile ikinci olurken, İngiltere’de 862.43 milyon dolar vergi ödeyerek ikinci sıraya F1’in eski işvereni Bernie Ecclestone yerleşti.

Bernie Ecclestone geçen yıl bir vergi dolandırıcılığı davasında hatasını kabul etmek zorunda kaldı ve akabinde İngiliz hazinesine 652 milyon euro’dan fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. Formula 1 yönetiminin eski başkanı, bundan ötürü 2023 yılında vergi ve çeşitli para cezaları ödeyen Birleşik Krallık vatandaşları ortasında ikinci sırasına yükseldi.

İNGİLTERE’DE ÜÇÜNCÜLÜK ÇEVRİMİÇİ KUMARHANE PATRONUNUN

Türkiye’de en varlıklı ailelerinden Koçlar, listenin tepesine üçüncü sıradan Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Lideri Mustafa Rahmi Koç ile girebildi. Mustafa Rahmi Koç’un 14 milyon 87 bin 472 dolar vergi ödediği belirtildi. İngiltere’de üçüncülük Bet365 çevrimiçi kumar şirketinin sahibi Denise Coates’in oldu. Coates’in 496.06 milyon dolar vergi ödediği açıklandı. Rusya’da ise Rodnye Polya şirketinin kurucusu ve yararlanıcısı Pyotr Khodykin 30 milyon 600 bin dolar vergi ödeyerek üçüncülüğe yerleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir