Bitlis’te ayı saldırıları arttı! Uzmanı ”Önlem alın” diyerek uyardı

Dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü civarında yaşayan bozayılar, son periyotta daha çok ilgi çekmeye başladı. Şirin ayıların agresifleşmeye başlaması, birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Kalderanın doğal hoşluğunu görmek isteyenlerin yanı sıra sadece ayıları görmek için kalderaya akın edenlerin sayısı son devirde oldukça artmış durumda. Ayılarla fotoğraf çekmeye ve onları elleriyle beslemeye çalışan ziyaretçiler, tıpkı vakitte bölgedeki ekosistemin doğal istikrarının bozulmasına neden oluyor. Yaşanan süreci kıymetlendiren uzmanlar ise ziyaretçilerin bölgeye artan ilgisi nedeniyle hem yabanî ömrü hem de insan güvenliğini tehdit eden ögelere dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Acil Durum ve Afet İdaresi Uzmanı Hakan Okay, her gün yüzlerce ziyaretçinin akın ettiği kalderadaki büyük tehlikeye dikkat çekti. Son periyotta ziyaretçilerin bölgeye artan ilgisinin, hem yabanî hayatı hem de insan güvenliğini tehdit eden tehlikeli durumlar oluşturmaya başladığına işaret eden Acil Durum ve Afet İdaresi Uzmanı Okay, “Nemrut kalderası, doğal hoşlukları ve eşsiz görüntüsü ile her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan kıymetli turistik bölgelerden biridir. Kalderada bulunan krater gölü, etrafındaki güçlü bitki örtüsü ve çeşitli yırtıcı ömür cinsleri, bilhassa tabiat severler için cazip bir destinasyon haline gelmiştir. Lakin son periyotta, ziyaretçilerin bölgeye artan ilgisi hem yabanî ömrü hem de insan güvenliğini tehdit eden tehlikeli durumlar oluşturmaya başlamıştır. Bilhassa kalderada yaşayan bozayılarla ziyaretçilerin sık sık karşı karşıya kalmaları, kıymetli bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Kimi ziyaretçiler, ayıları elleriyle beslemeye çalışmakta ve tehlikeli formda yakın temasta bulunarak ayılarla fotoğraf çektirmek istemektedir. Bu durum, ziyaretçilerin ayı hücumlarıyla müsabakalarına neden olmakta ve hem beşerler hem de yırtıcı hayat için büyük risk oluşturmaktadır. Ayrıyeten, bölgeye ağır insan akını, ayıların ömür alanlarını daraltmakta ve onları daha sık beşerlerle karşı karşıya bırakmaktadır” dedi.

”BİRTAKIM TEDBİRLER ALINMASI GEREKİYOR”

Ziyaretçilerin ayılarla yakınlaşma gayretlerinin yalnızca yırtıcı ömür için değil, tıpkı vakitte insan güvenliği için de önemli bir tehdit oluşturduğunu tabir eden Okay, “Ayılar, içgüdüsel olarak müdafaa ve taarruz davranışı sergileyebilirler. Bu da vakit zaman yaralanmalar başta olmak üzere tehlikeli müsabakalar yaşanmasına neden olabilmektedir. Son periyotta, medyada ayı akınlarına ait haberlerin artışı da, bu sorunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bu sebeple istenmeyen sonuçların önüne geçmek için bir grup tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bölgede ziyaretçilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı ve bilhassa ayılarla olan etkileşimin tehlikeleri vurgulanmalıdır. Ayıların beslenmemesi, fotoğraf çekmeye çalışılmaması gerektiği konusunda daha çok bilgilendirici levhalar konulmalı ve rehberler aracılığıyla ziyaretçilere daima ihtarlar yapılmalıdır” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir