BURSA (İGFA) – Yaklaşık 24 milyon hektarlık ekilebilir tarım yerine sahip olan Türkiye’de, ekonomik olarak sulanabilir alan ise 8,5 milyon hektar. Türkiye’de mevcut potansiyel suyun yaklaşık yüzde 77’si ise ziraî sulamada kullanılıyor. Global iklim değişikliği ile su kaynaklarının büyük kıymet kazandığı periyotta, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kıymetli bir yatırıma imza atılıyor.
Fide-fidan temininden kaliteli üretimin sağlanmasına, ekipman dayanağından eserlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sunan Büyükşehir Belediyesi, Tarım Peyzaj AŞ marifetiyle hayata geçirdiği ‘Damla Sulama Boru Üretim Tesisi’ni hizmete açmaya hazırlanıyor.
Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı Köyü’nde 8500 metrekare alan üzerine kurulu olan tesis, çağdaş teknoloji ile donatılarak çiftçinin gereksinimlerine en âlâ biçimde karşılık verebilmek için tasarlandı. Tesiste, 1000 metrekarelik alanda damlama sulama borusu üretimi yapılırken, 500 metrekarelik alanda gübre dolum ve dağıtım süreçleri gerçekleştirilecek.
Tesisin en değerli sistemlerden biri ise, yuvarlak ve yassı damla sulama boruları üretim çizgileri olacak.
Sulama boruları, Bursa’daki parklar ve Terminal’den toplanan plastik atıkların dönüştürülmesiyle üretilecek. Eski sulama borularını getiren çiftçiler, topraklarının plastik atıklarla kirlenmesini önlerken, geri dönüşüm sürecine de faal katkı sunma fırsatı yakalayacak. Yırtıcı sulama yapan çiftçileri çağdaş sulama tekniklerini kullanarak verimli su kullanımına teşvik etmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticilere damlama sulama borusu hibe takviyesi sağlayarak, Bursa tarımında çağdaş sulama oranının artırılmasını hedefliyor.
Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Sedat Akar, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’ye örnek olacak formda hayata geçirilen Damla Sulama Boru Üretim Tesisi’nin 18 Aralık Çarşamba günü hizmete açılacağını söyledi. Tesislerde dakikada 80 metre yuvarlak boru üretimi ve 250 metre yassı boru üretimi yapıldığını lisana getiren Akar, “Burada en kıymetli faktör, yuvarlak boruda yüzde yüz geri dönüşüm materyali kullanıyoruz. Bunları da Bursa Büyükşehir Belediyesi parklarında ve terminalde topladığımız geri dönüşümlerle kazanıyoruz. Boru sistemlerini en küçük çiftçiden en büyük çiftçiye kadar herkes kullanabiliyor. Bütün çiftçilere takviye sağlamak maksadıyla bu türlü bir projeye imza attık. Su kaynaklarının da azaldığını düşünürsek bu çalışmanın ne kadar değerli olduğunu anlamış oluruz. İnsanları damlama sistemine özendirmek ve teşvik etmek emeliyle bu projeyi hayata geçirdik” dedi.