Milyonluk Kiraları Kimin Verdiği Ortaya Çıktı: İstanbul Boğazı’na Rus Oligark ve Arap Şeyhi Talebi

İlan sitelerinde vakit zaman yer alan ve aylık kirası milyonları geçen lüks meskenlerin kapış kapış gittiği ortaya çıktı. Bilhassa İstanbul Boğazı’nda bulunan lüks yalı ve konaklara, Rus oligarklar ve Arap pirlerinin büyük ilgi gösterdiği belirtildi.

TÜİK bilgilerine nazaran hayat maliyeti daima artan İstanbul’da 2023 yılında toplam 581 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Vatandaşların İstanbul’u terk etmesindeki en büyük etken ise yüksek kiralar.

Ancak İstanbul’da vakit zaman haberlere mevzu olan ve aylık kirası milyonları bulan lüks meskenlere talebin de çok olduğu ortaya çıktı.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine nazaran; Singapur, Zürih, Cenevre, New York, Hong Kong ve Los Angeles üzere dünyanın en kıymetli kentlerinde bile olmayan milyonlar kiralar İstanbul’da var ve lüks daireler kapış kapış gidiyor.

Lüks gayrimenkul kesiminde emlak danışmanlığı yapan Erkan Zing, “İstanbul’da yaşamak isteyen çok sayıda yerli ve yabancı milyarder var” dedi.

Rus Oligark yahut Arap pirlerinin yanı sıra Anadolu’da yaşayan ultra zenginlerin de bu lüks projelerden konut kiraladığını söz eden emlak dalı temsilcileri “Gerek iş gerekse de tatil gayeli İstanbul’a gelip kalmak isteyen bir kesim var. Bu bireyler otel odalarında kalmak istemiyor. Aylık kirası 2 milyonu dahi aşan meskenleri kiralayabiliyorlar. Sadece kendisi değil, konukları için de bu konutları kullanmak istiyorlar. İstanbul’un muhakkak bölgelerinde lüks sitelerde oturabilmek bu kesim için bir itibar göstergesi. Bu sebeple talep de çok yüksek” diyor.

İstanbul’da olağan kurallarda bir konutun satılık kıymetinin ‘ne kadar makul’ olduğunu söyleyebilmek için 200 ile 212 aylık kira bedellerine bakılır. 1,1 milyonluk kira istenen rezidansı almak istediğinizde bu hesapla, 220 milyon lira ile 233 milyon lira ortasında bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor. İlanlara baktığımızda benzeri merkezdeki bir rezidansın satılık fiyatının 298 milyon lira olduğu görülüyor. Bu konuta bu kadar parayı veren kişi “Bu mesken kıymetli mı” sorusuna karşılık bulmak için 298 milyon lirayı 212 aya bölecek ve aylık 1,4 milyon kira gelirine ulaşacak. Yani 298 milyon liralık konutun fiyatının makul olması için 1,4-1,5 milyon lira aylık kira geliri getirme potansiyeli bulunması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir